Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Ciasto Dyniowe

02-12-2024 11:46 Wiadomości Biedronek

W ramach wyzwania: "Jarzynowe ciasta"🍅🍆🥕 w listopadzie  Biedronki 🐞 upiekły ciasto z dyni 🥧🎃. Ile było radości przy wspólnym "kuchcikowaniu".😀

Nasz przepis:

  • 250 g puree z pieczonej dyni

  • 200 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek

  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

  • 225 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (przepis) - ma ono mieć gęstość śmietany i być lekko ciepłe lub w temp. pokojowej.

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.

  • Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem i wymieszać. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.

  • Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

  • Delikatnie połączyć składniki suche oraz mokre - mieszać wolno łyżką, tylko do połączenia się składników, pod koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.

  • Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

  • Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.