Ciasto Dyniowe
W ramach wyzwania: "Jarzynowe ciasta"🍅🍆🥕 w listopadzie Biedronki 🐞 upiekły ciasto z dyni 🥧🎃. Ile było radości przy wspólnym "kuchcikowaniu".😀
Nasz przepis:
-
250 g puree z pieczonej dyni
-
200 g masła
-
1 szklanka cukru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
-
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
-
225 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
-
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (przepis) - ma ono mieć gęstość śmietany i być lekko ciepłe lub w temp. pokojowej.
-
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
-
Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
-
Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem i wymieszać. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
-
Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
-
Delikatnie połączyć składniki suche oraz mokre - mieszać wolno łyżką, tylko do połączenia się składników, pod koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
-
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
-
Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.